Ordbog

Har du et udtryk fra esportsmiljøet, du gerne vil have forklaret? På denne side finder du en ordbog med udtryk og vendinger, som du kan stifte bekendtskab med på denne hjemmeside.

Ability

"Abilities" er et meget generelt udtryk, som bruges i de fleste spil, og er de specifikke evner, som din champion unikt råder over. Fx. har din champion, i spillet LOL, 4 specifikke evner.

Abuse

Når du eller dit hold misbruger nogle muligheder for at opnå en urimelig fordel i et spil, som ikke var planlagt af spiludvikleren, kaldes det for ”abuse”. Et synonym til "abuse" er "exploit".

Ace

”Ace” er en unik situation, som sker når du ene mand formår at dræbe hele modstanderens hold. Udtrykket bruges fx i spillet LOL.

AD carry

”AD carry” er en champion, hvis primære opgave er at skade modstanderen gennem autoattacks i spillet LOL.

AFK

Away from Keyboard. Forkortelsen anvendes, når du er væk fra din PC og gerne vil informere dit hold om det.

AP carry

”AP carry” er en champion, hvis skade primært sker ved brug af abilities/magi i spillet LOL.

Ban/banned

Hvis du eller dit hold er ”banned”, er du/I blevet smidt ud eller udelukket fra spillet.

Base

Det sted hvor du og dit hold starter med jeres champion.

BRB

Be Right Back. Anvendes hvis du f.eks. bare skal hente noget at spise eller drikke.

Buff

Når din champion eller dit våben fx får forbedret sine evner for bedre at passe ind til de udbudte alternativer. ”Buffet” er det modsatte af at blive ”nerfet”. Udtrykket kan også bruges om fx effekter, der kan opnås i det/den enkelte spil/runde, hvor nogle stats f.eks. "buffes" af en "ability".

Bug

Hvis du løber ind i en mur og sidder fast, så oplever du en ”bug”. En ”bug” stammer fra en fejl, som er sket under kodningen af spillet, som betyder, at fx spillets omgivelser kommer til at optræde på en måde, som ikke var hensigten.

Carry

”Carry” er den champion/karakter, der ofte udøver mest skade til/på dine/jeres modstanderes hold. Spiller du en champion med en karakter, som kan defineres som en ”carry”, så vil du ofte have en overvejende betydning, når spillet skal vindes.

Clutch

”Clutch” anvendes, når du formår at præstere under et kraftigt pres, fx i situationer, hvor du spiller ene mand mod 5 modstandere.

Cooldown

Hver gang du ønsker at kaste en magi/ability, vil der være en periode, hvor du skal vente, før abilitien kan kastes igen.

Critical strike

”Critical strike” er en skade, som dit våben eller din champion kan besidde. ”Critical strike” vil ske ved et tilfælde i kampen, hvor du, i et angreb, vil påføre ekstra meget skade. Udtrykket ses både i spillet LOL og i CS:GO.

Double kill

Når du dræber to modstandere indenfor kort tid.

Esport

Elektronisk sport.

EZ

”EZ” betyder easy og bruges, når du gør noget ”nemt”.

Game sense

”Game Sense” betyder direkte oversat ”spilforståelse”. ”Game Sense” bruges særligt, når du udviser en stor forståelse for spillets taktik og selve spillet.

GG

”Good Game” er en lille hilsen du kan sende dine medspiller efter en god kamp. ”GG” kan også sendes, selvom dit hold taber, hvis du synes, at selve spillet var godt.

GGWP

”Good Game, Well played” er et udtryk, som du anvender, hvis du gerne vil vise en af dine medspillere, at de har gjort noget, som du er ekstra glad for.

GLHF

”Good Luck, Have Fun” er en lille hilsen, du kan sende dine medspillere, før en ny kamp starter.

Heal

”Heal” anvendes, når du eller en af dine medspillere er blevet skadet. Her kan en champion ”heale” dig, hvis championen har denne evne.

Hooke

”Hooke” sker, når du tager fat i din modstander og trækker deres karakter/champion ind til dig. I spillet LOL er der fx nogen champions, der har denne evne.

Inhibitor

På hver bane, i spillet LOL, har dit hold 1 ”inhibitor”, der står ved de inderste tårne på banen.

Jungler

Spiller du en ”jungler”, vil din champion ofte bevæge sig uden for spillets baner i fx skovområder. Her vil du/din champion dræbe spillets monstre for at opnå erfaring og guld i spillet. En "jungler" er ofte brugt i spillet LOL, men det ses også i spillende DOTA 2 og CS:GO.

K/D-ratio

Udtrykket ”K/D-ratio” betyder kill/death-ratio. Udtrykket viser den forskel, der er mellem de personer, som du har dræbt, og det antal gange, hvor du selv er blevet dræbt. Eksempelvis hvis du får slået 9 modstandere ihjel i hver kamp, men du dør 4 gange, så vil din K/D-ratio være 2,25.

Lag

”Lagging” ses, hvis dit spil hakker, stopper helt, eller der er en forsinkelse mellem det, som sker i dit spil, og det som der sker i andres spil. Her siges det, at man ”lagger”, og ofte bunder det i, at du har en dårlig internetforbindelse.

LAN

"LAN" bruges til at forkorte Local Area Network, som er et lokalt datanet. "LAN" bliver også brugt som et begreb for større og mindre gaming-begivenheder, hvor personer samles for at game.

Lane

”Lane” betyder bane, og fx i spillet LOL er der top, mid og bottom lane, som du og dine medspillere vil spille på. Udtrukket er et mere generelt udtrykt, som anvendes i flere spil.

Levels

Den champion du spiller, kan stige i niveau gennem kampen. Dette defineres som ”levels” og sker ofte gennem din experience, fx ved kills. Når du stiger i levels, så vil dine ”stats” også blive forbedret.

LMFAO

Laughing My Fucking Ass Off.

LoL

Laughing Out Loud.

Main account

Den account, hvor du har din hovedkonto.

Minions

Minions er små monstre, som dannes i dit holds Nexus. I nogen spil kaldes de også for "creeps". Minions vil følge dit holds lanes og, de angriber alt på deres vej.

Nerf

”Nerfet” sker, når din karakter/champions eller dit våbens evner er blevet reduceret for bedre at kunne passe ind til de andre våben og champions.

Noob

”Noob” betyder nybegynder eller amatør. Er du en uerfaren spiller og gør noget forkert, vil du blive kaldt ”noob”. Du kan også blive kaldt for ”noob”, hvis du som erfaren spiller gør noget rigtig dumt.

OMW

”On My Way” og udtrykket anvendes, hvis du ser en holdkammerat i problemer og derfor hurtigt vil signalere, at hjælpen er på vej. Udtrykket anvendes ofte, når du fx spiller en ”jungler”.

NS

Nice Shot. Når din medspiller skyder/rammer godt, og du vil udtrykke din begejstring for det.

OP

Overpowered.

Owned

En vending du kan bruge til at beskrive, hvor dygtig du og dine medspiller er til at vinde en runde.

Quad kill

Når du dræber fire modstandere indenfor kort tid.

Ragequit

Når du forlader en kamp, fordi du bliver sur eller irriteret, før kampen reelt er overstået.

Rank

En måde at måle dit præsentation/niveau på.

ROFLMAO

Rolling On Floor, Laughing My Ass Off.

Scrub

”Scrub” bruges, hvis du ikke er særlig dygtig til et særligt spil, men selv mener, at du er den bedste.

Smurf

”Smurf” er en anden konto, som du har, men hvor du har en lavere rank, end på din main account. Ofte har du sådan en konto, hvis du udelukkende ønsker at spille for sjov. På din ”smurf”-konto skal du fx ikke skal tænkte på at stige eller falde i din rank.

Stats

Udtrykket ”stats” bruges om de egenskaber de enkelte champions har. Stats kan forbedres i løbet af en kamp, når du stiger i niveau eller køber nye items.

Support

Spiller du ”support”, så er det din karakter/champion, som ofte hjælpe vil hjælpe dine medspillere, hvis de bliver skadet og skal ”heales”.

Tower

”Tower” er i spillet LOL de tårne, du og dit hold har på hver jeres lane.

VIP

Very Important Person.

WP

Udtrykket ”Well Played” bruges, hvis du mener, at en fra dit hold har spillet godt i et bestemt spil.

WTF

What The Fuck.

XOXO

Hugs and Kisses.

XP

eXperience Points.

YOLO

You Only Live Once.

YW

You’re Welcome

Zerg

Udtrykket ”zerg” ses, hvis du glemmer al taktik og vælger at løbe direkte imod dit holds modstandere uden at tænke på dit eget liv først.